Versenykiírás és szabályzat​​​​​

A Kemenes Vulkán Park és a Celldömölki Város Általános Iskola az alábbi versenyt hirdeti meg:

Eötvös Loránd Országos Természettudományi Verseny​​.

A verseny egyszeri alkalommal kerül kiírásra és megrendezésre 2019-ben az

Eötvös-emlékév​​

rendezvényeihez kapcsolódva.

A verseny fővédnöke Hajnal Gabriella​​​, a Klebelsberg Központ elnöke

A verseny kiírója

A verseny kiírója a Kemenes Vulkán Park (9500 Celldömölk, Sághegyalja u. 1., e-mail cím: info@kemenesvulkanpark.hu) és a Celldömölki Városi Általános Iskola (9500 Celldömölk, Árpád utca 34., e-mail cím: celliskola@cellkabel.hu), továbbiakban Szervezők.

A verseny fő támogatója

​​

A verseny támogatói

 • Celldömölk Város Önkormányzata
 • Eötvös Loránd Fizikai Társulat
 • Eötvös Loránd Geofizikai Alapítvány
 • Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ
 • Klebelsberg Központ
 • Magyar Geofizikusok Egyesülete
 • Sárvári Tankerületi Központ
 • Szombathelyi Műszaki Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, Celldömölk
 • Vas Megye Önkormányzata

A támogatók köre bővülhet.

A verseny célja

A verseny célja, hogy a tanulók számára közel hozhassuk e kimagasló emberi tulajdonságokkal rendelkező tudós, közéleti és sportember személyiségét és eredményeit, megbecsültségét. A versenyre való felkészülésük során a tananyag természettudományos ismeretein túl ismereteket szerezzenek Eötvös Loránd életéről és munkásságáról. Célunk továbbá, hogy egy kellemes hétvégét szerezzünk az idelátogató tanulóknak és az őket kísérő felkészítő tanároknak.

Nevezés a versenyre

Nevezni a verseny honlapján ( www.eotvos100verseny.hu ) lehet az alábbi adatok megadásával:

 • csapatnév (ezen a néven hivatkozunk majd a csapatra a versenyben),
 • e-mail cím (ezen a címen fogjuk a csapattal tartani a kapcsolatot és ezzel a címmel tudnak majd a csapatok bejelentkezni a rendszerbe),
 • az iskola neve, ahonnan nevez a csapat,
 • az iskola címe, ahonnan nevez a csapat,
 • a 3 csapattag neve,
 • felkészítő/kísérő tanár neve.

A regisztrálók kijelentik, hogy elolvasták a verseny kiírását, és az abban foglaltakat megértették. Valamint elolvasták és elfogadták az adatvédelmi tájékoztató tartalmát, adataik kezeléséhez hozzájárulnak.

Versenyszabályzat

Céljainknak megfelelően a verseny feladatai két témakörből kerülnek ki:

 • Eötvös Loránd élete és munkássága. A felkészüléshez a verseny honlapján ( www.eotvos100verseny.hu ) ajánlott irodalomjegyzéket adunk meg, de bármely forrás felhasználható.
 • Az általános iskolai biológia, fizika, földrajz, kémia és természetismeret tantárgyak tananyaga. A feladatsorok és a gyakorlati feladatok összeállításánál a NAT és a Kerettanterv előírásait vesszük figyelembe.

A feladatokat az Eötvös Loránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ Természettudományi Centrum oktatóinak koordinálásával gyakorló pedagógusok állítják össze.

 • A verseny egy online fordulóval indul 2019. február 18-án. Az online feladatlap kitöltése csak a www.eotvos100verseny.hu oldalon megtörtént regisztráció után lehetséges. Az első feladatsor megoldására 2019. április 20-ig van lehetőség. A feladatsor minden csapat számára csak egyszer tölthető ki, a feladatok megoldása során lehetőség lesz a megszakításra (a beírtak automatikusan mentésére kerülnek), a feladatsor újra megnyitására és módosítására. A megoldások véglegesítése, illetve 2019. április 20. után azonban a feladatsor nem nyitható meg újra módosításra.
 • Lesz egy második online forduló is új feladatokkal. A második feladatsor legkorábban 2019. április 1-jén lesz elérhető a csapatok számára, akkor, ha az első feladatsort már lezárták. A második feladatsor is 2019. április 20-áig tölthető ki. Ezek megoldására annak megkezdésétől a Szervezők által meghatározott időtartam fog rendelkezésre állni. Erről a feladatsor megnyitása előtt jól látható helyen tájékoztatjuk a csapatokat. A feladatsor minden csapat számára csak egyszer tölthető ki, a feladatok megoldása során nem lesz lehetőség a megszakításra, a kérdések megoldására a meghatározott időtartamig van lehetőség.
 • (A fentiekből következik, hogy ha valakik utolsó nap, 2019. április 20-án regisztrálnak és először kitöltik, majd lezárják az első feladatsort, utána ugyanezt teszik a második feladatsorral is, azok teljesítik az online fordulók követelményeit.)
 • A szervezők fenntartják a jogot, hogy holtverseny esetén egy harmadik online fordulót is lebonyolítsanak csak az érintett csapatok számára.
 • A döntőre 2019. május 11-én, szombaton kerül sor Celldömölkön, Eötvös Loránd első terepi méréseinek helyszínén, a Ság hegyen.
 • A döntőn részt vesz házigazdaként a Celldömölki Városi Általános Iskola 3 fős csapata, valamint az online fordulók alapján az első tíz helyezett csapat, azaz összesen 11 csapat.
 • Az online fordulók eredményeit 2019. május 1-jén tesszük közzé a verseny honlapján ( www.eotvos100verseny.hu ), illetve a regisztrációs e-mail címen is értesítjük a csapatokat.
 • Azért, hogy a csapatok részt tudjanak venni a versenyen, a szervezők vállalják a csapatok (3 versenyző és 1 kísérő) szállásának és étkezésének költségét (2019. május 10-12. között 2 éj szállás reggelivel, 2 vacsora és 1 ebéd). A helyszínre és a hazautazás költségeit a csapatok viselik.
 • A versenyzőknek az online fordulók során és a helyszínen is elméleti és gyakorlati feladatokat kell megoldaniuk. A feladatmegoldások során a tanulóknak IKT kompetenciáikra is szükségük lesz (számítógép, tablet, okostelefon, GPS, …).
 • A verseny a Kemenes Vulkán Park és a Sághegyi Múzeum helyiségeiben, illetve megfelelő idő esetén a Ság hegyen kerül megrendezésre.
 • A verseny végeredményét a helyszíni döntőn elért eredmények alapján állapítjuk meg.

A verseny időpontja, határidők a verseny során

2019. február 18 – 2019. április 20.

regisztráció

2019. február 18 – 2019. április 20.

első online forduló

2019. április 1 – 2019. április 20.

második online forduló

2019. május 1.

online forduló eredményeinek közzététele

2019. május 10. délután

érkezés, szállás elfoglalása, megnyitó, Eötvös Loránd domborművének megkoszorúzása

2019. május 11.

verseny döntője, Ság hegyi emlékoszlop koszorúzása

2019. május 12. délelőtt

eredményhirdetés, hazautazás

Versenyzők köre

 A versenyen indulhat bármely 3 fős, 7-8. évfolyamos tanulókból álló csapat. A versenyen való indulás feltétele, hogy a csapat tagjai egy iskola tanulói legyenek és vállalják a meghirdetett feltételek teljesítését. Egy iskolából bármennyi csapat jelentkezhet.

Nyeremények

A verseny díjazottjai oklevelet és ajándékokat kapnak.

A jelentkezés feltételei

A regisztráló csapatok tagjai és felkészítőik, kísérőik teljeskörűen és feltétel nélkül elfogadják a versenykiírásban részletezett feltételeket és a nyertesek kiválasztásának módját. A versenyzők és felkészítőik, kísérőik a regisztrációval hozzájárulnak, hogy a versenyben szereplő, illetve a verseny során keletkező adatokat, információkat, illusztrációkat, képi- és hanganyagokat a Szervezők nyilvánosan felhasználhatják. A versenyzők és felkészítőik, kísérőik hozzájárulnak ahhoz, hogy a regisztrációval a Szervezők jelen versennyel összefüggésben felhasználhatja a csapat és az iskola nevét.

A regisztráció során a következő adatokat kell megadni:

 • csapatnév,
 • e-mail cím,
 • megye,
 • település,
 • iskolátok neve,
 • a 3 csapattag neve,
 • felkészítő/kísérő tanár neve.

A verseny elbírálására vonatkozó információk

Az online fordulók során kitöltött feladatsorok kiértékelése 2019. április 21. és 30. között történik. Kiértékelésre kerülnek a mentett, de nem véglegesített feladatsorok is. Valamennyi beérkező, érvényes feladatsor kiértékelését, pontozását a Szervezők által felkért szakemberek végzik az online fordulók során megadott elérhető maximális pontszámokat figyelembe véve.

A döntő során a feladatok megoldásainak értékelése és pontozása folyamatosan történik, a verseny során a Szervezők által felkért szakemberek végzik a feladatlapokon megadott elérhető maximális pontszámokat figyelembe véve. A pontok összesítése még a döntő napján megtörténik.

Eredményhirdetés

Az eredményhirdetésre és a díjak átadására a 2019. május 12-én, vasárnap délelőtt kerül sor Celldömölkön, a Kemenes Vulkán Parkban.

Későbbiekben a záró rendezvény után a Szervezők a www.eotvos100verseny.hu, a www.kemenesvulkanpark.hu és a www.celliskola.hu weboldalakon hozzák nyilvánosságra a nyertesek csapatnevét, a csapattagok és a felkészítők nevét és intézményük nevét. Ezeket az adatokat a sajtónak is átadhatják a szervezők. Továbbá a döntőn nem résztvevő csapatokat e-mailben is értesítjük az eredményhirdetéstől számított 5 munkanapon belül.

A verseny eredményével szemben fellebbezésnek helye nincs.

Felelősség kizárása

A rajtuk kívül álló okból bekövetkező téves adatszolgáltatásért a Szervezőket felelősség nem terheli. A versennyel és a programokkal kapcsolatos információk megtalálhatók a www.eotvos100verseny.hu weboldalon. A csapatok a regisztrációval a részvételi feltételek valamennyi feltételét elfogadják.

Adatvédelem

 A jelen versenyhez kapcsolódó adatszolgáltatás önkéntes. A Szervezők szavatolják, hogy az adatkezelés mindenben a hatályos jogszabályi rendelkezések megtartásával történik.

Kapcsolat

A versennyel kapcsolatos információk a www.eotvos100verseny.hu oldalon érhetők el. A versennyel kapcsolatos tartalmi vagy technikai kérdést feltenni az info@kemenesvulkanpark.hu vagy a celliskola@cellkabel.hu e-mail címeken lehet.

Általános szabályozás

A versenyre nevezők a regisztrációval hozzájárulnak, hogy a verseny szervezői (Kemenes Vulkán Park, Celldömölki Városi Általános Iskola) a résztvevők adatait (nevük, e-mail címük, iskolájuk) díjmentesen nyilvántartásba vegye és a jelen verseny lebonyolítása és dokumentálása céljára a jövőben is díjmentesen kezelje. A résztvevők hozzájárulnak továbbá ahhoz, hogy a megadott e-mail címeket a Szervezők további programjaik ismertetése céljából felhasználják. Harmadik személyeknek a Szervezők ezen információkat nem adják tovább. Amennyiben a nyertest illetően vita keletkezik, úgy a nyeremény odaítélésének kérdésében, illetve a nyertesek meghatározásában a Kemenes Vulkán Park és Celldömölki Városi Általános Iskola közös döntése végleges és nem vitatható. Bármilyen felmerülő vitás esetben a Kemenes Vulkán Park és Celldömölki Városi Általános Iskola közös döntése az irányadó. A Szervezők fenntartják maguknak a jogot arra, hogy amennyiben valamely résztvevő részéről a játék szellemével bármilyen módon összeférhetetlen, vagy azt sértő magatartást tapasztal, úgy a pályázót azonnali hatállyal kizárja a versenyből. A jelen szabályzat bárminemű megsértése – akár a díj átvételét követően is – a programból való kizárás következményét és esetleges jogi lépések megtételét vonja maga után. A Szervezők döntése a kizárás kérdésében végleges és nem vitatható. A Szervezők fenntartják maguknak a jogot jelen kiírás módosítására, ill. kiegészítésére. A Szervezők kizárják a felelősségüket a www.eotvos100verseny.hu honlap szerverének rajtuk kívülálló okokból történő meghibásodásáért, adatvesztéséért, ugyanakkor haladéktalanul megtesznek minden szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a hiba okát mielőbb feltárják, illetve megszüntessék. A Szervezők kizárják a felelősségüket minden, a verseny honlapjának szerverét ért külső támadás esetére, valamint kizárnak minden kártalanítási, kártérítési igényt a verseny során, a verseny honlapjának esetleges hibáiból, hiányosságaiból, hibás működéséből eredő vagy ahhoz kapcsolódó költségekért, károkért, veszteségekért. A Szervezők nem tartoznak felelősséggel az informatikai eszközök rendelkezésre állásáért és működéséért, illetve harmadik személyek tevékenységéért. Szervezők nem tartoznak felelősséggel az online felületek helytelen működéséért, amely tőlük független okra vezethető vissza, így különösképpen: az online felületet működtető kiszolgáló hibája vagy elérhetetlensége, az internet-hálózathoz való csatlakozás hiánya, a gerinchálózat működési zavarai, az internetes felülethez, vagy annak egy részéhez történő csatlakozás sikertelensége.